Periodisme i periodistes: de la proximitat a la universalitat. Farem un recorregut participatiu pel món del periodisme que anirà des de la proximitat -els mitjans de comunicació locals i comarcals- a la universalitat a partir de les noves possibilitats que ofereixen les plataformes digitals. I parlarem dels periodistes i de la seva responsabilitat social...

Temari

Periodisme, un ofici molt antic.

El periodisme de proximitat. Història de la premsa a Granollers i al Vallès Oriental (La Gralla, un bon exemple). La premsa granollerina durant el franquisme (Vallés). La premsa granollerina en la democràcia (Comarca al Dia, La Veu del Vallès, L’Actualitat Comarcal, Plaça Gran, Revista del Vallès, El 9 Nou...). Aparició de les ràdios i les televisions locals (Ràdio Granollers, Granollers TV...).

Periodistes: Objectius, subjectius...?. Quin paper han de jugar a la societat? Com han de ser?

Diferència entre comunicadors i periodistes. El periodisme rosa i els seus múltiples models.

Situació actual del sector dels mitjans de comunicació a l’estat espanyol: Premsa, ràdio i televisió. El poder dels grans grups editorials: Zeta, Godó, Prisa...

Com buscar informació bona, segura i fidedigna a les xarxes.  

Els mitjans de comunicació i la publicitat.

El poder del periodisme i del periodista.

L’especialitat periodística, clau per avançar en l’excel·lència.

Interrogants que es fan els periodistes sobre el futur del periodisme: Desapareixerà el paper? Quina funció hi tindrà? Quin serà el model? Morirà el periodisme? Qui contarà el seu final?

Calendari

2, 9, 16, 23, 30 d’octubre;
6, 13, 20, 27 de novembre;
4, 11, 18 de desembre;
8, 15, 22 de gener.

Professor

Paco Monja Peña

Preu

25 euros

Dinàmica

Explicacions, comentaris compartits de fets i notícies, exercicis pràctics i presència a l’aula de companys de professió (premsa, ràdio i televisió) que explicaran les seves vivències sobre temes ben diferents. Possibilitat de visites externes a la ràdio, televisió i redacció d’El 9 Nou.

Objectius

Respondre a les inquietuds dels alumnes sobre el tema a partir de les seves pròpies opinions -tothom és una mica periodista- per a saber llegir, escoltar i veure amb consciència i opinió pròpia.

Recomanacions

Una només: Que tinguin curiositat pels temes i que preguntin sense por, que això és el que fem els periodistes. Si ho fan, ens ho passarem bé.

Clica per fer la inscripció

DIMARTS

DE 10 A 11,30 H

CTUG. ROCA UMBERT