UNIVERSITAT D'ESTIU

Mens sana in corpore sano

7 de juny - 7 de juliol de 2019

Aquesta proposta d'estiu sorgeix de les assignatures de psicologia, filosofia, educació per la salut i dansa lliure. Hem incorporat aportacions de l'educació física i l'educació emocional, esperem que tot plegat us resulti suggeridor.

Podeu participar en tot el curs o per sessions.
El preu del curs inclou l'entrada a les Ruïnes d'Empúries.
El viatge a Empúries va a càrrec de les persones participants.
Preu del curs complet: 30 euros
Fins a 4 sessions: 20 euros.
Fins a 2 sessions: 10 euros

PROGRAMA

SESSIÓ 1
Divendres, 7 de juny

Sala d'actes, Biblioteca RU · de 17 a 18.30h
Parlament de la regidora de Salut Pública Consum i Serveis Socials i Gent Gran i Igualtat de Gènere de l'Ajuntament de Granollers, Maria del Mar Sánchez
Presentació de curs, a càrrec de Rafa Lucas, director esportiu de bàdminton en els Jocs Olímpics de Barcelona
Sala d'actes, Biblioteca RU · de 18.30 a 20h
Taller de memòria
, a càrrec d'Anna Ribalta
Qui no ha llegit el cèlebre fragment de la magdalena de Marcel Proust?
"Hace ya muchos años que, de mi infancia en Combray, solo existía para mí  la tragedia cotidiana de acostarme. Un día de invierno, al volver a casa, mi madre, viendo que yo tenía frío, me propuso  tomar, contra mi costumbre, un poco de té. Dije que no, primero, pero luego, no sé por qué, cambié de opinión". " Y, de repente, el recuerdo aparece. Ese gusto es el del trocito de magdalena que el domingo por la mañana en Combray...".
En aquest taller treballarem la Memòria a través de  cançons i d'un curtmetratge d'animació: "Som el que recordem" d'Hélèna Leroux.

SESSIÓ 2
Dissabte 8 de juny

La Llançadora (Troca), de 10 a 13.30h
Un intent de diàleg entre el cos, les emocions i els valors ètics, Manel Güell
Si seguim el model de l'estructura dels tres cervells proposada per MacLean, podrem comprovar com el benestar i l'equilibri necessiten d'un bon diàleg entre el nostre cos (cervell reptilià o paleocòrtex), les nostres emocions (cervell mamífer, límbic o mesocòrtex) i els nostres raonaments (dit neocòrtex o cervell racional o humà). Us proposo una petita aventura per descobrir com les emocions determinen els nostres valors ètics i de quina manera el nostre cos rep els beneficis d'aquest diàleg. Ho farem acompanyats de Plató, Hume i Antonio Damasio.

SESSIÓ 3
Dissabte, 8 de juny

La Llançadora (Troca), de 16 a 19h
Les lleis físiques que ens sostenen, l'energia de què disposem... en dansa, Núria Escrig

SESSIÓ 4
Divendres 14 de juny

L'Aplegador (Troca), de 17 a 18.30h
Salut i vida, Esteve Llargués
Una perspectiva des de les ciències de la salut.
L'Aplegador (Troca), de 18.30 a 20h
Dansa
, Núria Escrig

SESSIÓ 5
Divendres, 21 de juny

L'Aplegador (Troca), de 17 a 18.30h
Dansa
, Núria Escrig

La Quadra (Troca), de 18.30 a 20h
Créixer, potenciar les habilitats i aprofundir en l'autoconeixement
, Montse Sirés
Parlarem de l’habilitat que ens permet conèixer i utilitzar els nostres propis sentiments, interpretar els sentiments i reaccions dels altres. Reaccionar davant dels problemes d’una manera intel·ligent, creativa i conciliadora.

SESSIÓ 6
Divendres, 28 de juny

L'Aplegador (Troca), de 17 a 20h
Fantasia i imaginació... en dansa,
Núria Escrig

SESSIÓ 7
Dissabte 29 de juny

La Llançadora (Troca), de 10 a 13.30h
Des del cos, més enllà del cos: impressió, expressió i presència a la relació humana, Pedro Luís Cuesta
Des del punt de vista pràctic, aquest taller té com a objectiu explorar, mitjançant situacions de sensopercepció, dansa, joc, moviment i contacte, aspectes actitudinals i comunicatius lligats a la relació humana.
Com a marc teòric intentarem explicitar les bases i els elements comuns de les activitats englobades sota la definició de "Gimnàstiques suaus" i que es poden observar des de quatre vessants: Salut, Educació, Art i Espiritualitat.

SESSIÓ 8
Dissabte, 29 de juny

L'Aplegador (Troca), de 16 a 19h
L'escolta musical en l'alquímia del moviment... en dansa, Núria Escrig

SESSIÓ 9
Diumenge, 7 de juliol

Ruïnes d'Empúries, de 10 a 13.30h
Realitzarem un senzill repertori de danses preparades durant el curs als jardins del recinte arqueològic, i visita a les ruïnes.

SOBRE LES/ELS PONENTS CONVIDATS A LA UPG

Manel Güell és Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona i Practitioner, Máster i Training en Programació Neurolingüística (PNL).  Des del 2001 es dedica professionalment a la formació, la consultoria i al coaching d’equips.
Des del  2012 és professor associat de la Universitat de Barcelona (UB).
Dissenya i imparteix cursos, tallers, conferències, assessories sobre habilitats socials, lideratge, intel·ligència emocional, creativitat, ètica professional i pública, formació de formadors i similars a l’administració pública, centres educatius, institucions i empreses. És  docent al  màster “Direcció i gestió de centres educatius “ i al postgrau  “Educació emocional i benestar” de la Universitat de Barcelona.
Ha publicat, entre altres, els següents llibres: La dirección de sí mismo. Orientaciones para directores y directoras escolares ( Horsori, 2019) Emociones en serie. De la inteligencia emocional a la inteligencia ética (Comanegra, 2017), ¿Tengo inteligencia emocional?, (Paidós, 2013) No tinc temps per pensar (Octaedro, 2011), El món des de Nova Zelanda. Tècniques creatives per al professorat.  (Graó, 2008), ¿Per què he dit blanc si volia dir negre? Tècniques assertives per al professorat i els formadors ( Graó,  2005)  ¿Per què el formatge atrau els ratolins? ( Edicions 62, 2001). Només sé que no sé res ( Ariel,  1996), Desconeix-te tu mateix. Programa d’alfabetització emocional  (Edicions 62,1998).
És autor també de programes educatius per ESO i Batxillerat sobre temes d’ Ètica, Educació per la Ciutadania, Psicologia, Sociologia i Filosofia a les editorials Teide i Octaedro.

Montse Sirés estudió Graduado Social —Relaciones Humanas— y se sumergió en el mundo de la empresa, llegando a ocupar cargos directivos en el departamento de Recursos Humanos. Le interesa todo lo que la lleva a profundizar en el psiquismo humano y a ello ha dedicado toda su vida estudiando diferentes técnicas. Es una persona básicamente autodidacta. Descubrió la astrología de la mano de su madre y concretizó en su estudio de la mano del psicólogo Emili Teixidor. Hace más de 35 años que imparte seminarios de conocimiento personal, dinámicas de grupo, terapia floral y astrología.
Libros publicados: Es coautora del libro I què, Helena! Laertes 2005, De juliol a juliol, D2 Ediciones 2007, Què he vingut a fer aquí? Ed. Laertes 2009, ¡Relaciones! ¿Un campo de aprendizaje? Ed. Laertes 2010, Trossets de vida, autoedición 2012, Astrología viva, 2017 Ed.Laertes, Jaque mate a la mente, 2018 autoedición.

Pedro Luis Cuesta León és llicenciat en Educació Física per l'INEFC de Barcelona. Treballa com a professor a secundària i a la Universitat de Barcelona, amb docència a les assignatures de Cos i Teatre (Educació social), Capacitats perceptivo-motrius i expressió corporal (Formació del professorat) i de Complements curriculars: Expressió corporal (Màster de secundària).
La seva formació en les Gimnàstiques suaus és variada i comença a l'any 1978 amb Jaume Guasch a la Universitat Catalana de Ioga. Practica també Tai-xi, Gimnàstica Holística, Diafreoteràpia, Katsugen i d'altres tècniques. També explora en el camp de la psicologia i de la meditació, amb la pràctica de la Vipassana (Goenka) Ha treballat el teatre a l'escola de Nancy Tuñón. Es professor de Dansa lliure Malkovsky i fundador de l'ACDLl (Associació Catalana de Dansa Lliure). Es membre de la Comunitat de Cristians, moviment per a la renovació religiosa.

Esteve Llargués
Ciències de la salut, Universitat Pompeu Fabra; Llicenciat en Medicina i Cirurgia, Universidad de Barcelona (1983); Especialista Medicina Interna, Hospital General de Granollers (1990); Doctor en Ciències de la Salut i de la Vida, Universitat Pompeu Fabra (2001).
Publicacions:
LLARGUÉS, E., 2019, "Impact of school-based nutrition and physical activity intervention on body mass index eight years after cessation of randomized controlled trial (AVall Study)", Clinical nutrition.
LLARGUÉS, E., 2018, "Autosomal dominant hypercholesterolemia in Catalonia: Correspondence between clinicalbiochemical and genetic diagnostics in 967 patients studied in a multicenter clinical setting.", Journal of clinical lipidology, 12, 1452-1462.
LLARGUÉS, E., 2018, "Causes of failure to achieve the low density lipoprotein cholesterol therapeutic target in patients with high and very high vascular risk controlled in Lipid and Vascular Risk Units. EROMOT study.", Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 30, 1-9.
LLARGUÉS, E., 2016, "Four-year outcomes of an educational intervention in healthy habits in schoolchildren: the Avall 3 Trial", European journal of public health, 27, 42-47.
Mora, Toni; LLARGUÉS, E.; RECASENS GRACIA, M, 2015, "Does health education affect BMI? Evidence from a school-based randomised-control trial", Economics & Human Biology, 14, 190-201.
Consulteu aquí altres publicacions i treballs de recerca.

Anna Ribalta i Núria Escrig formen part de la UPG. Cliqueu aquí per obtenir informació.